Na velikom prosvjedu u Zagrebu prekršen niz zakona, organizator još nepoznat

Vijesti 21. stu 202121:40 > 21:41 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Nakon niza reakcija još sinoć nakon održanog prosvjeda protiv covid-potvrda i mjera na središnjem zagrebačkom trgu, danas je reagirala i policija. Iako je prekršeno niz zakona, nije bilo postupanja jer kako objašnjavaju iz zagrebačke policije, organizator je još nepoznat, a nije bilo ni nasilja, izuzme li se slučaj napada na novinara RTL-a. Pregledavaju se sve snimke, pa tako i one s gradskih kamera.

Ne prestaju se nizati reakcije na najveći prosvjed protiv covid mjera do sada. Tko je organizator koji prosvjed nije prijavio, pa time prekršio zakon, policija će tek utvrditi.

Prekršeno nekoliko zakona

“Mi takve stvari audio i vizualno snimamo, i kada pogledamo sve snimke – a gledat će se one grada Zagreba, znat ćemo”, rekao je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović.

N1

Snimke bi trebale pokazati i tko je od prosvjednika novinare verbalno, a reportera RTL televizije i fizički napao. Prekršeno je više zakona.

“Prekršen je zakon o javnom okupljanju, zakon o javnom redu i miru, a treba vidjeti jesu li se kršile epidemiološke preporuke, dodao je.

“Gotovo nikada se ne poduzimaju drastične mjere radi prekidanja javnog okupljanja ako ono u smislu nereda ne eskalira”, rekao je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

VEZANE VIJESTI

Policija ne želi reći procjenu koliko se ljudi okupilo. Među njima su bili i političari desnih opcija, Domovinskog pokreta i Mosta.

Razgovore Mostovog Nikole Grmoje i naše reporterke Ane Mlinarić prekidali su prosvjednici na glavnom zagrebačkom trgu.

“Gospođo, gospođo molim vas da dovršimo razgovor…”, govorio je Grmoja prosvjednici pa poručio da je riječ o mirnom prosvjedu.

Pa iako su i sami doživjeli neugodnosti od prosvjednika, nitko od njih od toga se nije ogradio. Osuda pak stiže iz Vlade koja, ne da ne odustaje od covid-potvrda već razmatra njihovo uvođenje i u neke druge sfere.

“Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije za kršenje mjera”

“Nije dobro što se dio prosvjeda pretvorio u nasilje prema novinarima, što kao član Vlade oštro osuđujem. One poruke koje su slane dijelom je teško razumjeti”, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

“Prosvjedi su legitimni, legitimno je propitivati mjere, ali nije legitimno što se jučerašnji prosvjed pretvorio u nasilje prema novinarima. Da bi pojačala ovu odluku Stožera, Vlada razmatra izmjene zakona kojima bi se propisale sankcije”, dodao je.

Predsjednik RH Zoran Milanović koji se i sam protivi covid-potvrdama te tu odluku Stožera u svom uredu ne misli provoditi – osudio je napad na medije.

“Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje”

“Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje”, poručio je Milanović.

Predsjednik novinarskog društva Hrvoje Zovko nije iznenađen. Kaže da se netrpeljivost prema medijima zahuktava godinama, a da izjave državnog vrha samo dolijevaju ulje na vatru.

“Kada vam premijer i predsjednik govori da ste kampisti i slično, što očekivati od građana. To je pogonsko gorivo… Tražimo da se napadi na novinare kazne s pet godina zatvora po novom zakonu kao napad na službenu osobu”, rekao je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!