MOST predlažio Podolnjaka za šefa Sabora, SDP pristao?

Vijesti 02. pro 201517:00 > 17:05
Davor Puklavec/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje je MOST velikim koalicijama za predsjednika Sabora predložio svog zastupnika Roberta Podolnjaka. On je, kako se doznaje, prihvatljiv koaliciji Hrvatska raste.

No, MOST navodno ne odustaje od ideje vlade nacionalnog jedinstva pa je čak predložio da se mandat predsjednika Sabora podijeli na SDP-ovog Josipa Leku i HDZ-ovog Željka Reinera.

Iako informacija nije službeno potvrđena, koaliciji lijevog centra Podolnjak odgovara kao rješenje za konstituiranje Sabora, a za HDZ je to još uvijek neizvjesno. SDP je, podsjetimo, još prošloga tjedna ponudio MOST-u da predloži predsjednika Sabora po volji, međutim, oni su to odbacili tvrdeći da se radi o razgovoru o foteljama, koji ih ne zanima.

MOST je dan uoči prve sjednice Sabora na kojoj će se to tijelo pokušati konstituirati izborom predsjednika, održao sjednicu neformalnog vodstva, Nacionalnog vijeća, te sastanka s SDP-om i HDZ-om, a Petrov je izjave za medije najavio nakon potonjeg sastanka.

Profesor ustavnog prava Robert Podolnjak već je bio član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika između 2008 i 2011. te član Radne skupine Vlade RH za promjene Ustava Republike Hrvatske 2009. i 2010. godine.

Ranije je najavljivao da će MOST već na prvoj sjednici Sabora govoriti o smanjivanju zastupničkih prava, broja zastupnika te predložiti plaću od 9.999 kuna, kako za vrijeme mandata tako i po isteku mandata.