Hoće li Štromarov potez pogurati Stiera iz Vlade?

Vijesti 10. lip 201719:30 > 19:35
Ilustracija

Odlazi li Davor Ivo Stier iz Vlade Andreja Plenkovića zbog suradnje HDZ-a i HNS-a? Neslužbeno doznajemo da je o svemu odlučio razmisliti tijekom vikenda. Točku na 'i' njegovoj odluci možda da prvi potez HNS-ovog potpredsjednika vlade Predraga Štromara koji se priključio Zagreb Prideu.

Novi član vlade Andreja Plenkovića, HNS-ov potpredsjednik vlade Predrag Štromar, ponosno stoji u gej povorci.

”Izuzetno mi je drago da sam tu jer se nove vrijednosti unose u vladu”, kaže Štromar.

Njegov potez potpuno je suprotan potezu HDZ-ovog potpredsjednika vlade, Davora Ive Stiera, koji je sudjelovao u Hodu za život. Upravo zbog ideoloških razlika između HDZ-a i HNS-a, Stier, doznajemo, razmišlja o napuštanju vlade.

”Tek sam se jučer vratio iz Amerike. Uživajte sada u vikendu, a izjave ću dati u ponedjeljak”, poručio je Stier.

Ne očekujem nikakve probleme i medijska nagađanja ne bih htio komentirati, kaže HDZ-ov predsjednik sabora Gordan Jandroković na pitanje odlazi li Stier. To što je nova vlada izglasana s tek 78 glasova, ne vidi kao problem.

”Nekad većina može biti komotna kao što smo imali donedavno pa se pokazalo nestabilnom. Siguran sam da će tih 78 zastupnika razborito očuvati većinu u iduće 3,5 godine”, kazao je.

Zbog nove vlade hrvatska svakoga dana gubi, kaže predsjednik SDP-a.

”Ova vlada je vlada paradoksa, moralna politička kaljuža u kojoj se Hrvatska našla zbog borbe za fotelje i klasičnog sukoba interesa”, rekao je Davor Bernardić.

Unatoč razlikama, Predsjednica Republike pozdravlja novu parlamentarnu većinu i vjeruje da će opstati.

”Vjerujem da može, jer kao što sam rekla ideologiju treba ostaviti po strani. Ja neću ulaziti u koalicijski sastav Vlade jer to je na premijeru i koalicijskim partnerima da se dogovore”, rekla je Grabar Kitarović.

Cijelu priču pogledajte u prilogu reporterke N1 Katarine Brečić.